OLYMPIA SUPERMOTO NIGHT SHOW

04.10.2013 06:45

 

K závěru motoristické sezóny patří brněnský mezinárodní závod OLYMPIA SUPERMOTO NIGHT SHOW stejně neodmyslitelně jako létající draci pod podzimní oblohou.

O oblíbené rozloučení s motoristickou sezónou nepřijdou příznivci razantních motocyklů ani letos. Na již SEDMÝ ročník OLYMPIA SUPERMOTO NIGHT SHOW je pozve pořádající sportovně-organizační agentura FORSAGE společně s OLYMPIA Brno s.r.o./ECE Projektmanagement a národní motocyklovou sportovní autoritou Českomoravská asociace motocyklového sportu (CAMS) už tuto SOBOTU 5. října 2013. Dějištěm závodu motocyklů třídy SUPERMOTO a silničních ČTYŘKOLEK se opět stane speciálně vybudovaná trať v sousedství nákupního a zábavního centra Olympia Brno. Současně však čeká jezdce a diváky několik novinek a překvapení, o nichž pojednává naše dnešní tisková informace. Lákavý bude i doprovodný program sestávající ze závodu jezdců na historických „šlapacích“ motocyklech s prvky lidové tvořivosti „MOPEDY“, adrenalin pomůže zvýšit také Kaskaderská motoshow, exhibice na skákacích botách či divácké soutěže, lety vrtulníkem a pobavení dětí i dospělých při rozličných výstavách či adrenalinových atrakcích.

 

Z časového harmonogramu u OLYMPIE – SOBOTA 5.10.2013

 7.00 – 10.00 h. Administrativní a technická přejímka

9.00 – 21.30 h. Vstup veřejnosti do závodního areálu OLYMPIA

 9.00 – 21.00 h. Provoz tiskového střediska (akreditace)

 9.00 – 10.10 h. Volný trénink I (Mopedy, Supermoto)

10.35 – 11.45 h. Volný trénink II (Mopedy, Supermoto)

12.05 – 13.20 h. Kvalifikační trénink (Mopedy, Supermoto, Čtyřkolky)

14.00 – 14.20 h. Slavnostní zahájení závodů „FRIGOMONT“ Race, představení jezdců

14.20 - 16.50 h. Odpolední část závodů – rozjížďky (Mopedy, Supermoto, Čtyřkolky)

17.00 – 17.35 h. „VALSTEEL“ MOTOSPORT SHOW (čtyřkolky, motokaskadéři)

18.00 – 18.20 h. Slavnostní zahájení večerní části závodů „FRIGOMONT“ Race

18.20 - 20.55 h. Večerní část závodů – semifinále a finále (Mopedy, Supermoto, Čtyřkolky)

21.00 – 21.30 h. Vyhlášení vítězů a Grand ohňostroj Supermoto na asfaltu

 

Supermoto (v některých zemích používají také termín Supermotard) vzniklo coby specifická motocyklová disciplína ve Spojených státech a brzy si získalo oblibu také na ostatních kontinentech. Disciplína je ze sportovního hlediska spojením silničních rychlostních závodů, ploché dráhy a terénního motokrosu. To vše praktikováno na terénních či enduro motocyklových speciálech se silničními prvky a pneumatikami. Už řadu let se jezdí mistrovství Evropy jednotlivců a národních týmů, což platí také v případě světového šampionátu. Od roku 2000 je organizováno mistrovství České republiky. Typickou pro supermoto je trať s kombinovaným asfaltovým (betonovým) povrchem a přírodním terénem.

 

OLYMPIA SUPERMOTO NIGHT SHOW představuje ve střední Evropě jedinečnou akci pro malé i velké fandy motorizmu a příznivce dobré zábavy. Spojuje možnosti sportovního vyžití s návštěvou největšího brněnského nákupního a zábavního centra OLYMPIA BRNO. Vzhledem k tomu, že OLYMPIA SUPERMOTO NIGHT SHOW figuruje v kalendáři jako volný podnik, není terénní část nutná. Zpestřením jsou zde ale dvě dřevěné skokové překážky, atraktivními prvky na severním parkovišti u Olympie jsou pak mnohačetné zatáčky, které závodníci projíždějí smykem v plné rychlosti. Vlastní závody jsou velkou sportovní show s gradující sportovní atmosférou, jezdci zde startují v samostatných jízdách a probojovávají se do dalších částí závodu, nejlepší pak startují v závěrečném společném Superfinále. Napínavé souboje dávají vyniknout jezdeckému umění, špičkové technice, bojovnosti a odvaze jezdců. Dynamický program přináší divákům vrcholné motoristické zážitky. Večerní blok pod umělým osvětlením nadále nenachází na území České republiky obdobu a činí tak z brněnského supermota výjimečný podnik nejen v České republice.

 

Minimálně dvě příznivé zprávy...

Tou první dobrou zprávou je skutečnost, že po roce se silné motorky vrací znovu, a to už po SEDMÉ, do areálu největšího brněnského nákupního centra OLYMPIA. Letos tak opět zaburácí u Olympie v improvizovaném závodišti, vybudovaném na severním parkovišti za parkovacím domem, opět motory závodních strojů a vyznavači výkonných motocyklů z Brna a okolí tak mají možnost vychutnat si podívanou na souboje jezdců disciplíny SUPERMOTO, doplněné tentokrát jízdami silničních ČTYŘKOLEK a soutěžemi třídy MOPEDY. Tou druhou pro diváky neméně dobrou zprávou je skutečnost, že se vedení Olympie i partneři a organizátoři akce rozhodli zpříjemnit široké veřejnosti návštěvu areálu tím, že po celou dobu konání akce je VSTUP ZDARMA. Myslíme si, že v době dnešní recese a ekonomické nestability ve společnosti je to pro diváky velmi příjemný dárek, který je povzbudí natolik, že u OLYMPIE vytvoří odpovídající adrenalinovou atmosféru, povzbudí všechny protagonisty závodů svým fanděním a odmění je potleskem za předvedené výkony a odvahu.

Letos se změní na závodišti i dvojice moderátorů. Vedle tradičního rozhlasového komentátora Petra Zakopavala se u Olympie objeví poprvé s mikrofonem v ruce také, ještě do nedávna aktivní a velmi úspěšný „motárdista“, Radim Vavřík. Ten byl mimo jiné i celkovým vítězem supermoto závodu u Olympie v roce 2009.

 

Specifika Olympie

Jak už naznačil úvod této tiskové informace, charakterizuje brněnskou OLYMPIA SUPERMOTO NIGHT SHOW exkluzivita s několika specifiky. Hlavní závod Supermoto se jede bez rozdílu tříd a jeho povrch tvoří výhradně asfalt, terénní část je nahrazena dvěma dřevěnými skokovými překážkami. Letos připravili organizátoři osvědčený organizační model v podobě dopoledních tréninků a kvalifikace, a poté jediného vlastního závodu se základní odpolední a navazující finálovou večerní částí. Ryze brněnskou specialitou zůstává večerní část pod umělým osvětlením, jejíž hlavní pořad tvoří vylučovací superfinále dvacítky nejlepších supermotardistů. Superfinále je vypsáno na 32 kol, po každém šestém kole bude závod zastaven šachovnicovou vlajkou a v cíli poslední tři jezdci ze závodu odstupují. Dle stávajícího pořadí pak nastupují zbývající jezdci na nové startovní pozice k pokračování. Vylučovací zastávky se uskuteční po šestém, dvanáctém, osmnáctém a čtyřiadvacátém kole, přičemž do poslední fáze závodu na 8 kol nastoupí zbývajících osm jezdců.

 

I letos v opačném směru!

Již v letech 2010 a 2012 se závodilo v opačném směru, než na jaký byli všichni u Olympie zvyklí z prvních čtyřech ročníků. Posunutí startovního roštu doprostřed startovní rovinky totiž sníží tempo jezdců v nájezdu do první zatáčky, v níž obvykle hrozí hromadná kolize. Jedna z dřevěných překážek je přemístěna do střední části areálu a vylepšením je i bezbariérový průjezd mezi přední a zadní částí závodní trati. Ke zvýšení bezpečnosti jezdců by měl přispět zpomalovací úsek v oblasti reklamního „pilonu“. Z devadesáti procent přehledná trať bude dlouhá cca 800 metrů a k jejímu zabezpečení poslouží kromě obvyklých balíků slámy a pneumatik i aplikované dřevěné ochranné lišty obrubníků ve výjezdech ze zatáček a molitanové bariéry před nebezpečnými překážkami v okolí trati. Volbu tratě i její bezpečnostní prvky konzultovali pořadatelé s předními supermotardisty a jejich názorům budou naslouchat i při mítinku po volném tréninku. 

Startovní pole by mělo být početné a vyrovnané

Zajímavě se vyvíjí také složení startovní listiny třídy Supermoto. Ta na rozdíl od Mopedů nevyznává v případě Olympie obvyklé diferencování dle tříd, což může vyvolat na trati málokdy vídané jezdecké konfrontace. Drtivá většina jezdců tuzemské supermotardové rodiny (až na jezdce reprezentující naše barvy na světovém šampionátu družstev v bulharském Plevenu) pořadatelům OLYMPIA SUPERMOTO NIGHT SHOW účast přislíbila, takže diváci by měli vidět v akci například jedinou ženu ve startovním poli, Terezu Halovou. Sekundovat jí budou vydatní soupeři v čele s pravidelným účastníkem světového mistrovství třídy S2 Miloslavem Řihákem a jižní Morava bude spoléhat i na úspěšné jezdce Lukáše Ducháčka či Zdenka Klobásu. O postup do hlavního závodu svedou závodníci jistě líté boje, protože postoupit může jen 48 závodníků, o což, při předpokládané účasti cca šedesáti jezdců z celorepublikové špičky, bude bojovat každý. Zajímavá jména lovili pořadatelé do Brna i v zahraničí a tak je velmi pravděpodobné, že zde letos jako hosty přivítáme i některé rakouské jezdce.

Zacinkají i penízky

Kromě specifické atmosféry lákají supermotardovou elitu k Olympii i hodnotné ceny. Nepůjde pouze o poháry, v sázce je i patnáctitisícová finanční prémie. Tu pořadatelé rozdělí podle výsledků supermotardového Superfinále mezi 10 nejúspěšnějších jezdců, vítěz si odveze z Brna 4.000,- Kč. Čtyřkolky po čtyřech letech a Mopedy poprvé v Brně Pořadatelé se každoročně snaží obohatit program zajímavým rámcovým závodem. Na trati Olympie se tak v minulých sezónách vystřídaly pitbiky, skútry, terénní čtyřkolky, fechtly i minibiky. Letos přicházejí po čtyřleté přestávce na řadu opět bitvy závodníků na dvoustopých motocyklech v podání silničních čtyřkolek. Jejich závod brněnské diváky příjemně překvapil a pobavil, snad tomu nejinak bude i tentokrát, závodu se totiž zúčastní všichni naši nejlepší jezdci v čele s matadorem této kategorie Vladimírem Bouškou. 

Trochu nostalgie, ale i technické povyražení a úsměvy ve tvářích návštěvníků vzbudí zápolení jezdců na historických starých renovovaných „šlapacích“ MOPEDECH, které jejich majitelé s velkým elánem podrobují nejroztodivnějším sportovním úpravám. V této kategorii dostávají příležitost historické repliky i stroje rovněž staré, nicméně všelijak laděné. Závody jsou směsicí bojovnosti i recese, společné jízdy včetně finále absolvují Mopedy tříd Originál a Speciál, které budou výsledkově hodnoceny samostatně. Předpokladem je účast více než 30 strojů a raritou určitě bude i specifický start typu „Le Mans“ – jezdci jsou odstartováni bez svých strojů, ke kterým musí doběhnout a teprve po jejich nastartování vyjíždí na závodní trať. Doprovodný program a typ na celodenní výlet do Olympie 

V rámci akce nezapomínají organizátoři ani na zábavu diváků. V rámci cca čtyřicetiminutového programu „VALSTEEL“ MOTOSPORT SHOW se divákům představí od sedmnácti hodin MOTOCYKLOVÍ KASKADÉŘI David Zavadský a Adam Peschel v exhibici „CRAZY DAY“, dále pak uvidíme exkluzivní show mistra ČR Vladimíra Boušky a jeho kolegů na silničních ČTYŘKOLKÁCH. Celý den proloží atraktivní bohatý doprovodný program na závodní trati, ale i další navazující souběžné aktivity a atrakce umístěné v zázemí závodiště. Letošním heslem je „ZÁBAVNÁ POUŤ“ – návštěvníci se seznámí s ukázkami zajímavých aktivit jako „skákací boty“, expozice Policie ČR s výstavou techniky a prevence, lákadlem jistě budou i výstavy „AMERICKÝCH AUT“ a MOTOCYKLŮ/ČTYŘKOLEK včetně JÍZD PRO VEŘEJNOST. Velkým lákadlem pro spoustu diváků pak rozhodně budou vyhlídkové lety vrtulníkem! Pro děti bude k dispozici skákací hrad a nová velmi oblíbená atrakce Aquazorbing. V provozu bude navíc po celý den u Olympie i stávající zábavní park s lezeckou stěnou, In-line dráhou, parkovou železnicí a interaktivním hřištěm pro děti a dospělé. Úplně poslední atrakcí programu bude na večerní vyhlášení vítězů navazující odpálení Grand ohňostroje v cca 21.15 hodin. 

Proto věříme, že se z brněnské Olympie budou i tento rok všichni zúčastnění bez rozdílu věku vracet s vědomím příjemně prožité první říjnové soboty. Nemotorizované návštěvníky dopraví zdarma z Brna k Olympii stabilní speciální autobusové linky z Úzké ulice naproti nákupního centra Vaňkovka.

 

Opět chvályhodná ekologická aktivita CAMS

V dnešní moderní době vzrůstá tlak společnosti na všeobecnou regulaci lidské činnosti v souvislosti se životním prostředím a naší přírodou. Stranou nemohou v oblasti negativních dopadů na životní prostředí a kvalitu života zůstat ani sportovní aktivity, včetně motorizmu. Ten je v poslední době na výrazném vzestupu obliby, přičemž jsou čím dále více překračovány doposud tradiční dimenze jeho provozování. Nemůže být přitom jedno, jaký mají jednotlivci, zájmové skupiny i motoristické organizace přístup k otázce omezení dopadů těchto rostoucích aktivit na naše okolí a především přírodu, počítaje v to také velmi významnou oblast půdy, lesů a lesního hospodářství. Proto národní sportovní motocyklová autorita ČESKOMORAVSKÁ ASOCIACE MOTOCYKLOVÉHO SPORTU vyzvala své členy a sympatizanty i sportovní motoristickou veřejnost k dodržování základních zásad ochrany životního prostředí, lesů a přírody před nekontrolovatelným působením vlivů motorizmu formou MOTORISTICKÉHO EKOLOGICKÉHO DESATERA. V rámci tohoto projektu s názvem „LESY NEJSOU TRATÍ ANI ZÁVODIŠTĚM“ je oficiálním HLAVNÍM PARTNEREM národní motocyklové federace CAMS státní podnik Lesy České republiky. Celý projekt odstartoval svou kampaň při motokrosových závodech CAMS, a bude pokračovat i nadále včetně brněnského supermota. Jeho základní myšlenky jsou zveřejněny na webech vyhlašovatele CAMS a realizátora FORSAGE.

 

Přehled vítězů Olympia Supermoto Night Show

Rok 2006: Jiří BOČEK

Rok 2007: Petr PINC

Rok 2008: Jan KVASNIČKA

Rok 2009: Radim VAVŘÍK

Rok 2010: Jiří BOČEK

Rok 2012: Erik PROVAZNÍK

FORSAGE – organizátor akce

Zpět

Vyhledávání

Copyright © Marek Olbert www.automotosluzby.cz IČO:64970876